Wysłany: 2010-01-08, 23:31
Iwonka :) brzmi bajecznie , myśle że spokojnie możemy podawać namiary i na firmy pośredniczące i sprawdzone noclegi / adres itd / oczywiście jeśli chcemy się nimi podzielić .
Każdy ma inne priorytety ,termin , lokalizacja , cena , standart :)
Jeśli chodzi o konkrety,to my rezerwowaliśmy noclegi w agroturystyce przez ''Interhome''.Można na ich stronie sobie pogrzebać,przejrzeć oferty.Ostatnio wpadł mi w ręce katalog ''Eurocamp''-sieć kempingów w Europie.Wynajmują takie małe domki .Są ze 3 takie kampy w Toskanii,całkiem fajnie położone,tylko to są takie molochy.Ceny-w sezonie uważam ,bez rewelacji,drogo,ale wiosna i jesień,nawet wczesna-ceny atrakcyjne(ok. połowa ceny agroturismo w tym czasie).Też można wejść na ich stronę,chyba eurocamp.pl.Większego nie mam doświadczenia.Ale np. jeśli chodzi o hotele w miastach to b.lubię stronę Booking.com, ma hotele całegoświata,przejrzyście podane,wszystko po polsku,łatwa rezerwacja,nawet ja daję radę.Wiadomo,dużo tam drogich hoteli,ale wiele jest w zasięgu naszych portfeli.Fajnie tam się szpera,takie podróże palcem po internecie.Pomarzyć nic nie kosztuje.
A ja mam nieco inne doswiadczenie noclegowe...
Z racji tego iz jezdzimy na wakacje z malym dzieckiem wybieramy campingi. W Toskanii zawsze jeden i ten sam - Norcenni Girasole. To jedno z miejsc ktore upodobalam sobie najbardziej. Camping polozony jest tarasowo na wzgorzach Chianti. Wspaniale zorganizowany, czysty i z wieloma atrakcjami dla najmlodszych. W przerwach od zwiedzania wylegiwalismy sie na gornych basenach lagunowych, ktore sa niczym innym jak rajem dla dzieciakow. Zapewne w sezonie jest tam tloczno.Ja mam doswiadzczenia czerwcowe i wrzesniowe i naprawde uwazam ze to idealne miejsce i jednoczenie wspaniala baza wypadowa na calusieńka Toskanie.
Wysłany: 2010-01-09, 13:11
buszowanie po necie w celu znalezienia idealnego mieszkania na kolejny wypad to moje całoroczne ulubione zajęcie :)
szukam względnej wygody i intymności , na camping jestem zbyt wiekowa albo zbyt mało otwarta na człowieka w liczbie mnogiej , ale znam wiele rodzin z dziećmi i to faktycznie świetne rozwiązanie , będę im podsuwać taki pomysł , dzięki Justi
Poza high season (lipiec, sierpień) otwrtość na drugiego człowieka nie jest aż tak niezbędna :) Ludzie wtedy oczywiscie są, ale nie potykasz się o nikogo :) A w połowie września camping już zdecydowanie się wyludnia i wręcz są pustki. Cena za to baaaaardzo atrakcyjna (w ubieglyym roku, w pierwszej polowie wrzesnia placilam ok. 1500 pln za 2 tyg pobyt za caly mobile).
Jesli chodzi natomiast o wiekowość - spotkasz tam i młodych i emerytów wiec wieku nie powinien nikogo odstraszac. Ale rzeczywiscie, gdybym nie jechala z malym dzieckiem, tez bym sie pewnie skusila na agroturystyke.....i tak w dalszej przyszlosci zamierzam :)
Co prawda nie jest to nocleg sprawdzony , ale myszkując dzisiaj po stronach poświęconych Toskanii znalazłam między innymi taki adres- * Musisz się zalogować aby zobaczyć linki *
Autorami strony są Anna Maria Goławska i Grzegorz Lindenberg
Z tekstu wynika że oferują pomoc- pośrednictwo w znalezieniu noclegów, ułożeniu trasy podróży, dojazu itd
Może planując wyjazd warto zajrzeć i na tę stronę?
Wydaje mi się że jakiś czas temu czytałam nawet przewodnik po Toskanii, właśnie przez nich napisany
Wiesz Joanno myślałam raczej, żeby się dzielić sprawdzonymi noclegami, bo stron oferujących nocleg jest mnóstwo, a nic nie jest w tym przypadku tak cenne, jak bezpośrednie doświadczenie. Poza tym mam obawy, że potem zaczną nam się tu reklamować pośrednicy. Może by i mogli, ale na razie mam taką ideę fix, że ci co byli pomagają tym co szukają :)
Od 2002 roku jeżdżę prawie co roku z Eurocampem lub Selectcampem i bardzo sobie chwalę. Wszystko to, co oferują w swoich katalogach (przysyłają chętnym, można zamówić na stronie) jest prawdą.Uwielbiamy jeździć samochodem, więc dla nas to jest najlepsza oferta. Zwłaszcza cenowo.
Korzystamy z namiotów lub mobilehome"ów, sami ustalamy sobie trasę, gdzie i na ile się zatrzymamy, na jakim kempingu. Przyjeżdżamy na gotowe, cały sprzęt na nas czeka, od garnków po otwieracz do wina i kieliszki, bierzemy ze sobą tylko powłoczki na pościel i ręczniki.
Kempingi, mimo że nieraz są bardzo duże, zapewniają mi spokój i wypoczynek, jakoś nie przeszkadzają sąsiedzi. Na kempingach jest spokój, nie ma burd, hałasujących czy rozwydrzonych grup. Dzieci (cudze) mają organizowane animacje, w ogóle nie przeszkadzają. A jestem na to wyczulona, bo oprócz słońca Toskanii potrzebuję ciszy i spokoju. W poszukiwaniu odludnych plaż nieraz zdarzało nam się jeździć kilkanaście kilometrów, ale przy naszym zamiłowaniu do jazdy to żaden problem, a możliwość posnurfowania w pięknych miejscach (np. na Elbie) - bezcenna.
Jak ktoś byłby zainteresowany, mogę podać więcej szczegółów.
Już sama przebieram niecierpliwie nogami na myśl o nadchodzących wakacjach
_________________ czas - mój najgorszy wróg, mój najlepszy przyjaciel...
A ja mam nieco inne doswiadczenie noclegowe...
Z racji tego iz jezdzimy na wakacje z malym dzieckiem wybieramy campingi. W Toskanii zawsze jeden i ten sam - Norcenni Girasole. To jedno z miejsc ktore upodobalam sobie najbardziej. Camping polozony jest tarasowo na wzgorzach Chianti. Wspaniale zorganizowany, czysty i z wieloma atrakcjami dla najmlodszych. W przerwach od zwiedzania wylegiwalismy sie na gornych basenach lagunowych, ktore sa niczym innym jak rajem dla dzieciakow. Zapewne w sezonie jest tam tloczno.Ja mam doswiadzczenia czerwcowe i wrzesniowe i naprawde uwazam ze to idealne miejsce i jednoczenie wspaniala baza wypadowa na calusieńka Toskanie.
A gdzie szukać informacji o tym kempingu? Czy należy do jakiejś sieci?
Tak. Siec to elle vacanze. Rezerwowac mozesz bezposrednio na campingu albo poprzez sieci jak eurocamp, vacansolei itp.
Rezerwujac na campingu jest wiekszy wybor wariantu noclegu . Poza namiotami czy mobilami, sa tez bungalowy i apartamenty w willi (piekne!).
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum